Srovnání Platónova a Aristotelova politického myšlení - Terzijski, Zdeněk (2006)
Diplomová práce Srovnání Platónova a Aristotelova politického myšlení pojednává o vztahu politických názorů dvou nejvýznamnějších filozofů klasického Řecka. S přihlédnutím k historicko-politické situaci se práce snaží ukázat základní principy, východiska, metodu a závěry, k nímž oba filozofové dospěli. Filozofie Platóna i Aristotela byla po staletí považována za protikladnou, ale moderní výzkum ukázal, že tomu tak zcela není, protože v Aristotelově filozofii je zřetelný Platónův odkaz. Hlavní zájem obou filozofů se soustředil na zkoumání jedinečného společenského útvaru, jakou byla řecká polis. Jejich svědectví nám také ukazuje zvláštní chápání společenského postavení antického človka a pohled na politickou kulturu vůbec. Text pojednává o hlavních politických principech, které se v zásadě neodlišují a vedou k podobným závěrům. Platón se pevážně věnoval modelu ideální polis a neměl velký zájem o skutečné politické dění a naopak Aristotela více zajímala politická skutečnost. Práce se přesto pokouší ukázat, že rozdíl.