Úzkost a depresivita u rozumově nadaných adolescentů - Holasová, Kateřina (2005)
V této práci jsme se zaměřili na úzkost a depresi u rozumově nadaných adolescentů. Pokoušeli jsme se zjistit, zda rozumově nadaní dosahují signifikantně vyšších skórů v anxiozitě a depresivitě. Srovnávali jsme rozumově nadané, mimořádně rozumově nadané a interpohlavní rozdíly u rozumově nadaných adolescentů s běžnou populací. Dále nás zajímaly rozdíly v míře anxiozity a depresivity u rozumově nadaných podle typu školy. K identifikování rozumového nadání jsme použili zkrácenou verzi inteligenčního testu IST. Pro zjišťování míry anxiozity jsme administrovali Škálu na měření úzkosti a úzkostlivosti u dětí (ŠAD) a pro zjišťování depresivity byla zvolena Sebeposuzovací škála pro děti (CDI). Zkoumán byl soubor 158 adolescentů ve věku 12 až 14 let. Ve shodě námi uvedenými některými teoretickými koncepcemi a empirickými studiemi jsme prokázali, že mimořádně rozumově nadaní nejsou více náchylní k anxiozitě a depresivitě než jejich rozumově nadaní i nenadaní vrstevníci. Podobně se neprokázal an