Nejčastější poškození kostry osové se zaměřením na páteř u příslušníků historických a prehistorických populací - Praxová, Šárka (2006)
Práce předkládá přehled nejčastěji se vyskytujících chorob a úrazů páteře na kosterních pozůstatcích z pohřebišť Čech, Moravy a Slovenska. Naši předkové trpěli přibližně stejnými nemocemi a úrazy páteře, jako člověk v dnešní době. Mezi nejběžnější paleopatologické nálezy na páteřích patří degenerativní a stařecké změny, především deformační spondylóza a spondylartróza. Dále jsou to vrozené a vývojové vady, jako spina bifida, kongenitální blok obratlů nebo spondylolýza. Mezi méně časté nálezy, v porovnání s výše jmenovanými, se řadí poúrazové změny, které jsou reprezentovány hlavně stavy po kompresivních zlomeninách těl obratlů. K častějším nálezům můžeme přiřadit ještě stopy po tuberkulózním zánětu a Scheuermannově chorobě.