Vlasy člověka využití lidských vlasů ve forenzní antropologii - Jurda, Mikoláš (2005)
Lidské vlasy jsou obvyklým nálezem při vyšetřovaní trestných činů. Společně s krevními stopami, spermatem a slinami jsou nejčastěji vyšetřovanou biologickou stopou. Za pomoci mikroskopických, chemických a biochemických metod jsou kriminalisté schopni zjistit o původci vlasů celou řadu informací. Za příznivých okolností jsou vyšetřením vlasu schopni určit pohlaví původce, naznačit jeho příslušnost k etnické skupině a určit jeho krevní skupiny. Vlas může také leccos vypovědět o upravovacích návycích svého původce a kosmetice, kterou používá. Toxikologické vyšetření vlasu je v současnosti schopno odhalit zneužívání všech druhů drog a zdá se, že má budoucnost také v dopingové oblasti. Konečným cílem vyšetření vlasu v kriminalistice je v ideálním případě identifikace konkrétní osoby. V posledních letech prodělaly analytické metody pro zkoumání biologického materiálu bouřlivý rozvoj. Forenzní antropologie by se měla zaměřit na možnosti jejich uplatnění ve forenzní praxi.