Menstruační cyklus a jeho souvislosti s tělesnými funkcemi a chováním ženy - Buršíková, Vendula (2006)
Práce se zabývá menstruačním cyklem a jeho souvislostmi. Teoretická část popisuje hladiny hormonů menstruačního cyklu vylučovaných hypotalamem, hypofýzou a vaječníky. Popisuje menstruační cyklus z fyziologického hlediska a dále jeho evoluční aspekty. Jsou zde popsány kulturní a historické aspekty menstruačního cyklu. Praktická část se zabývá změnami ve výběru sexuálního partnera v průběhu menstruačního cyklu a psychickými a fyzickými změnami. Data pro praktickou část jsem získala pomocí dotazníku. Výsledky podporují poznatek, že ženy v ovulační fázi menstruačního cyklu dávají přednost mužům s více maskulinními rysy obličeje.