Jensenova nerovnost a její aplikace - Přinosil, Miloš (2005)
Tématem diplomové práce je Jensenova nerovnost a její aplikace. V první teorerické části je podrobně pojednáno o konvexních funkcích a jejích vlastnostech, které jsou nezbytným předpokladem pro využití Jensenovy nerovnosti. Po jejím zavedení a dokázání následuje odvození většiny klasických nerovností z Jensenovy nerovnosti. Poslední kapitolu tvoří sbírka nejrůznějších úloh a příkladů, jejichž řešení je provedeno právě pomocí Jensenovy nerovnosti.