Ústavní systém první republiky - Martinovský, Jan (2006)
Samostatný československý stát vznikl 28. října 1918 rozpadem Rakousko Uherské monarchie. Prvním zákonem nového státu byl zákon č. 11/1918 Sb. z. a n. o zřízení samostatného státu československého. Tato recepční norma měla zaručit právní kontinuitu mezi starým a novým právním řádem.