Sledování minimální zbytkové choroby u pacientů s akutní myeloidní leukémií - Čejnová, Vlasta, 1978- (2005)
Akutní myeloidní leukémie (AML) představují skupinu maligních hematologických onemocnění, sestávající z řady podskupin s různým klinickým i laboratorním nálezem, prognózou a odpovědí na terapii. Fúzní geny, které jsou výsledkem chromozomálních abnormalit zodpovědných za vznik některých subtypů leukémií, jsou označovány jako molekulární markery. Tyto diagnosticky významné geny se vyskytují přibližně u 30% pacientů s AML a jsou vhodné pro dlouhodobé sledování minimální zbytkové choroby, tedy populace leukemických buněk, která již není detekovatelná morfologicky. V současnosti je nejčastěji používanou metodou pro detekci zbytkové choroby u leukémií na molekulární úrovni kvantitativní real-time RT-PCR (RQ RT-PCR). Zbytkové onemocnění je určováno na základě detekce a následné kvantifikace exprese molekulárního markeru AML. Pro detekci fúzních genů u AML pacientů jsem používala RNA izolovanou z leukocytů BM nebo PB, kterou jsem amplifikovala pomocí RT-PCR metod. Zbytkovou chorobu jsem u paci.