Komplexní hydrometeorologická analýza největších povodní na Svratce a Svitavě v 19. - 20. století - Třeštík, Zdeněk (2006)
Tato bakalářská práce se věnuje problematice povodní na Svratce a Svitavě v 19. a 20. století. V úvodních kapitolách jsou popsány typy povodní a fyzickogeografické charakteristiky povodí Svratky a Svitavy. Povodně v předpřístrojovém období jsou popsány především z pohledu jejich následků. U povodní v přístrojovém období jsou popsány jejich meteorologické příčiny, průběh povodní a jejich dopady. V celém období převažovaly zimní povodně nad letními.