Vévoda Přemek Opavský (1366-1433) ve službách posledních Lucemburků - Čapský, Martin, 1974- (2005)
Jakými možnostmi disponoval vévoda malé země? Jaké byly mantinely jeho chování? Tyto dvě základní otázky prolínají kapitolami, které byly věnovány událostem spojeným s životem opavského vévody Přemka pravnukem českého krále Přemysla Otakara II. Na modelovém příkladu opavského vévody a zároveň příslušníka legitimizované sekundogenitury Přemyslovců Přemka (1366-1433), se autor zabýval zkoumáním proměn společenských struktur na hranici dotyku katolického a kališnického světa. Cílem studia se stala transformace/setrvačnost již existujících politických, hospodářských a sociálních vazeb v době husitských válek. Opavský vévoda se narodil v roce 1366 už jako pohrobek Mikuláše II. a vedle sester vyrůstal v širokém rodinném kruhu potomků ze tří Mikulášových manželství i se třemi staršími bratry. Zatím co věkem nejbližší Václav byl vzdálen pouhých několik let, od Mikuláše, nebo dokonce od nejstaršího Jana jej dělila celá jedna generace. Jan už byl dokonce ženatý a s Annou Hlohovskou měl o několi