Nižší šlechta na Bučovicku a Slavkovsku před husitskou revolucí - Mlateček, Karel, 1971- (2005)
Práce se zabývá postavením nižší šlechty na Bučovicku a Slavkovsku v období před husitskou revolucí, zejména pak ekonomickým postavením nižší šlechty. Dále zkoumá vývoj vzájemných vztahů mezi nižší šlechtou a ostatními společenskými skupinami, zabývá se i tzv. krizí nižší šlechty, kterou však v souladu s dalším bádáním odmítá. Metodickým východiskem jsou bádání Jaroslava Mezníka, autor však zvolil vlastní metodu. Konkrétní údaje, které slouží jako podklad pro srovnávací sondy, jsou zjišťovány k rokům 1380, 1400 a 1420.