Česká provincie řádu sv. Jana Jeruzalémského za vlády Lucemburků (1310-1419) - Mitáček, Jiří, 1975-; Mezník, Jaroslav, 1928-2008; Masarykova univerzita. Historický ústav (2005)
Cílem práce bylo osvětlit proces vytvoření samostatné české řádové provincie, nastínit roli johanitských představitelů v politice českého královského dvora, jejich zapojení do celořádových struktur, ale i postavení ve struktuře samotného českého převorství. Mezi témata, o jejichž zpracování se práce pokusila, patřila rovněž komunikace s řádovým centrem na Rhodu a papežskou kurií. Opomenuto nebylo ani utváření jednotlivých řádových dominií, glosován byl každodenní život řádových len, existence řádových špitálů, škol, vlastní spiritualita českých johanitů a sociální skladba řádových bratří celé české johanitské provincii. V dosud největší úplnosti předkládá pohled na dějiny české provincie řádu johanitů v údobí mezi nástupem dynastie Lucemburků na český trůn a výbuchem husitských válek.
The Order of the Hospital St. John of Jerusalem experienced great expansion after the new Luxembourg dynasty ascended the Czech throne. The gradual establishment of the Hospitallers Order in the society and the expansion of its economic background proceeded in several periods generally identifiable with current Orders representatives the Czech Priors. This work presents so far the most complex view of the history of the Czech province of the Hospitallers Order in the period between the succession of the Luxembourg dynasty to the Czech throne and the breakout of the Hussite wars. This view reflects the trends of the development of the Orders estates in all the regions of the province, political attempts of the Orders representatives as well as their role in the Orders structure.
Vedoucí práce: Jaroslav Mezník.
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita v Brně, Filozofická fakulta, 2005.
Keywords: disertace