Radioaktivita horninového prostředí jeskyní Moravského krasu - Otáhal, Petr; Štelcl, Jindřich, 1956-; Masarykova univerzita. Ústav geologických věd (2006)
Diplomová práce, radioaktivita horninového prostředí jeskyní Moravského krasu, se zabývá zhodnocením přirozené radioaktivity vybraných jeskyní v severní a střední části Moravského krasu. Na základě sumarizace dostupných literárních údajů a vlastních dat je podána sedimentárně petrologická charakteristika karbonátových sedimentů a mladších výplní studovaných jeskyních systémů. Ve zjištěných horninových typech jsou terénními i laboratorními postupy stanoveny koncentrace přirozených radioaktivních prvků. Zjištěné hodnoty přirozené radioaktivity jsou v závěru práce porovnány se současně platnými normami.
The diploma work, radioactivity of the rock environment in the caves of Moravian karst, study estimation natural radioactivity choice caves in the north and middle part of Moravian karst. On the basis summarization accessible hints in the literature and personal data are bid sedimentary petrological characteristic carbonate sediments and younger fillers studied cave systems. In ascertained petrological types are field and laboratory procedure fixed term concentration natural radioelement. Valuation natural radioactivity are compared with at the same time valid standard.
Vedoucí práce: Jindřich Štelcl.
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2006.
Keywords: gamaspektroskopie; jeskyně; radioaktivita hornin; radon; speleoterapie; vápenec; caves; gamma spectroscopy; limestones; radioactivity of rocks; radon; speleotherapy; Moravský kras (Česko); Moravian Karst (Czechia); diplomové práce; master's theses