Fyzika mikrosvěta na vysoké a střední škole - Jonášová, Lucie (2005)
Práce se zabývá problematikou výuky fyziky mikrosvěta na střední škole. Absolventi studia učitelství fyziky získávají během své univerzitní přípravy lepší či horší znalosti vysokoškolské atomové, jaderné a částicové fyziky i kvantové mechaniky, ve své praxi však budou vyučovat elementy středoškolské verze těchto disciplín. Vybrané téma bylo zpracováno jako souvislý text na středoškolské úrovni s komentáři směřujícími k výkladu vysokoškolskému. Práce ukazuje užitečnost zvládnutí elementarizované výuky fyziky mikrosvěta při jejím pozdějším hlubším studiu.