Vliv kontaktních fytocenóz na druhové složení prameništních slatinišť - Hettenbergerová, Eva (2006)
V práci byl studován vztah druhové skladby a druhové bohatosti lučních pramenišť k okolní nelesní vegetaci. Na 37 lokalitách moravsko-slovenského pomezí byl vždy zapsán fytocenologický snímek prameniště a soupis druhů okolních společenstev. Shlukovou analýzou byly lokality rozděleny do tří dobře interpretovatelných skupin (beskydská, bělokarpatská a račanská). Skupiny byly popsány a studovány pomocí Ellenbergových indikačních hodnot a naměřených faktorů s použitím gradientových analýz. Druhově nejchudší prameniště i okolí jsou v beskydské skupině. Druhově nejbohatší prameniště jsou v račanské skupině, druhově nejbohatší okolní vegetace je však v bělokarpatské skupině. Počet druhů pramenišť je signifikantně korelován s počtem druhů ve species pool pouze v beskydské skupině, i když nejvíce společných druhů pramenišť a species pool má račanská skupina. Procrustovou analýzou bylo prokázáno, že prameniště a jejich okolní vegetace jsou si v gradientové struktuře více podobné v severovýchodní.