Transkripce audionahrávek v kontextu etickém, metodologickém a technickém - Leix, Alicja, 1976-; Kostroň, Lubomír, 1945-; Masarykova univerzita. Fakulta sociálních studií. Katedra psychologie (2006)
Přepisování nahrávek je součástí naprosté většiny kvalitativních výzkumů nebo výzkumů kombinujících metody kvalitativní a kvantitativní. Týká se široce pojatého společenskovědného výzkumu; analyzované příklady pochází z výzkumů psychologických, sociologických, etnometodologických a pedagogických, ve kterých se analyzují a citují výpovědi respondentů. Transkripce nahrávek, jako součást fáze sběru a přípravy dat, nepochybně ovlivňuje všechny následující fáze výzkumu, včetně vyvozování konečných závěrů. Tato práce nahlíží na problematiku transkripce z pohledu etického, metodologického a technického. Poukazuje na vliv úcty k lidské řeči na proces sběru a zpracování výzkumných dat, rovněž v mezinárodních výzkumech. Podrobně rozebírá všechny fáze postupů při práci s nahrávkou, od přípravy k nahrávání po archivaci transkripčních protokolů. Pozastavuje se nad právní stránkou výzkumů, ve kterých se zpracovávají lidské výpovědi. Poskytuje přehled rozmanitých transkripčních konvencí a podrobněj.
Transcribing records is a part of the most of qualitative researches or researches combining qualitative and quantitative methods and occurs in a wide range of social inquires where there is a need to analyze and quote human speech (psychology, sociology, etnomethodology, pedagogy). As a part of the stage of collecting and preparing data, it shapes all following research stages, including deducting final conclusions. This work analyses transcrption from the ethical, methodological and technical point of view. It shows how holding human speech in regard influences the process of collecting and interpreting data, also in international researches. It provides the detailed analyse of every stage of work with recorded speech, from preparing for recording to archiving transcription sheets. It shows basic information about legal status of working with transcribed speech. It shows the review of various transcription conventions and analyses a few of them closely. It points out the interdiscip.
Vedoucí práce: Lubomír Kostroň.
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Fakulta sociálních studií, 2006.
Keywords: etika; kvalitativní výzkum; rozhovor; transkripce; ethics; interview; qualitative research; transcription; disertace; dissertations