Transkripce audionahrávek v kontextu etickém, metodologickém a technickém - Leix, Alicja, 1976- (2006)
Přepisování nahrávek je součástí naprosté většiny kvalitativních výzkumů nebo výzkumů kombinujících metody kvalitativní a kvantitativní. Týká se široce pojatého společenskovědného výzkumu; analyzované příklady pochází z výzkumů psychologických, sociologických, etnometodologických a pedagogických, ve kterých se analyzují a citují výpovědi respondentů. Transkripce nahrávek, jako součást fáze sběru a přípravy dat, nepochybně ovlivňuje všechny následující fáze výzkumu, včetně vyvozování konečných závěrů. Tato práce nahlíží na problematiku transkripce z pohledu etického, metodologického a technického. Poukazuje na vliv úcty k lidské řeči na proces sběru a zpracování výzkumných dat, rovněž v mezinárodních výzkumech. Podrobně rozebírá všechny fáze postupů při práci s nahrávkou, od přípravy k nahrávání po archivaci transkripčních protokolů. Pozastavuje se nad právní stránkou výzkumů, ve kterých se zpracovávají lidské výpovědi. Poskytuje přehled rozmanitých transkripčních konvencí a podrobněj.