Ekologie vegetace rašelinných okrajů rybníků Třeboňské pánve - Navrátilová, Jana, 1978- (2006)
Disertační práce se věnuje problematice vztahů mezi druhovým složením vegetace a faktory prostředí na kontinuu od chudých po bohatá rašeliniště na okrajích rybníků v Třeboňské pánvi (Česká republika). Vztahy byly studovány zejména na rašeliništích obohacených o živiny a vápník z intenzivně využívaných rybníků. Extrémně vysoký přísun živin do rašelinišť na rybničních okrajích příliš nezměnil pozici vegetace na kontinuu chudých přechodových rašelinišť až bohatých slatinišť, ale projevil se na posunu limitů chemismu jednotlivých společenstev. Jako faktory ovlivňující druhové složení rašeliništní vegetace na okrajích rybníků byly zjištěny pH vody a výška hladiny vody. Hodnoty pH také částečně vysvětlují druhovou bohatost cévnatých rostlin i mechorostů. Druhová bohatost mechorostů je navíc určována rozsahem kolísání obsahu minerálních látek ve vodě a koncentrací draslíku. V kolísání sledovaných parametrů byly zjištěny určité sezónní trendy.