In vitro toxicology of new xenobiotics the role of nuclear receptors - Janošek, Jaroslav; Holoubek, Ivan, 1951-2025; Masarykova univerzita. Výzkumné centrum pro chemii životního prostředí a ekotoxikologii (2006)
Abstrakt (česky): Interakce se signálními drahami jaderných receptorů patří k nejdůležitějším mechanismům chronické toxicity organických polutantů jako PCDD/Fs, PCBs, PAHs atd. Interakce Ah-receptoru (AhR; z anglického aryl hydrocarbon receptor, receptor s klíčovou rolí při toxicitě dioxinového typu) a estrogenního receptoru (ER) s látkami z životního prostředí je již dlouho předmětem rozsáhlých výzkumů. Kromě klasických ligandů AhR jako výše zmíněné persistentní polutanty byla v posledních letech objevena řada nových látek interagujících s AhR a ER včetně některých přírodních sloučenin. V této práci jsme se zaměřili na několik skupin látek přítomných v životním prostředí, konkrétně produkty fotolýzy chlorfenolů v ledu, N-heterocyklické polycyklické aromatické uhlovodíky (azaareny) a huminové látky. Chlorfenoly jsou chlorované organické sloučeniny používané v papírenském průmyslu, při výrobě herbicidů a pesticidů, a proto v prostředí velmi rozšířené.
Abstract: Interactions with nuclear receptor signalling pathways belong to the most important mechanisms of chronic toxicity of organic pollutants such as PCDD/Fs, PCBs, PAHs, etc. Among the nuclear receptors, aryl hydrocarbon receptor (AhR; connected with so-called dioxin-like toxicity) and estrogen receptor (ER) and their interactions with environmental xenobiotics have been subjects of extensive research. Besides the classical AhR agonists, a plenty of new substances interacting with AhR and ER have been described including some natural compounds. In this work, we have focused on several groups of compounds occurring in the environment, namely products of photolysis of chlorophenols in ice, N heterocyclic PAHs (azaarenes) and humic substances. Chorophenols are chloroorganic compounds commonly used in paper, herbicide and pesticide industries, and thus widespread in the environment. They are able to undergo long-range transport and thus reach polar regions where they are trapped in ice matrix and may undergo photochemical transformations.
Vedoucí práce: Ivan Holoubek.
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2006.
Keywords: Ah-receptor; azaareny; chlorfenoly; toxicita; chlorophenols; toxicity; disertace; dissertations