In vitro toxicology of new xenobiotics the role of nuclear receptors - Janošek, Jaroslav (2006)
Abstrakt (česky): Interakce se signálními drahami jaderných receptorů patří k nejdůležitějším mechanismům chronické toxicity organických polutantů jako PCDD/Fs, PCBs, PAHs atd. Interakce Ah-receptoru (AhR; z anglického aryl hydrocarbon receptor, receptor s klíčovou rolí při toxicitě dioxinového typu) a estrogenního receptoru (ER) s látkami z životního prostředí je již dlouho předmětem rozsáhlých výzkumů. Kromě klasických ligandů AhR jako výše zmíněné persistentní polutanty byla v posledních letech objevena řada nových látek interagujících s AhR a ER včetně některých přírodních sloučenin. V této práci jsme se zaměřili na několik skupin látek přítomných v životním prostředí, konkrétně produkty fotolýzy chlorfenolů v ledu, N-heterocyklické polycyklické aromatické uhlovodíky (azaareny) a huminové látky. Chlorfenoly jsou chlorované organické sloučeniny používané v papírenském průmyslu, při výrobě herbicidů a pesticidů, a proto v prostředí velmi rozšířené.