Uzavírání smluv - Sokolovski, Irakli (2005)
Studie Uzavírání smluv se zabývá analýzou problematiky uzavírání smluv v rámci občanského, respektive závazkového práva. Cílem práce je analyzovat systém smluv. Jinak řečeno, zkoumat v legálním prizmatu fenomén smlouvy, a to nejen skrze postihnutí jeho právní podstaty (pojmových znaků), ale zároveň s poukazem na její obecný funkcionální aspekt (sociální a ekonomická analýza smluvního práva). Jde tedy o teoretické zkoumání smlouvy jako takové (ve statickém smyslu). Druhá část názvu práce uzavírání poukazuje na to, že cílem práce je postihnout dynamickou stránku smlouvy. Specifičnost smlouvy nejlépe vystupuje, sledujeme-li ji v procesu jejího formování, jejího vzniku.