Přirozenoprávní myšlení a jeho vyústění v současné právní filozofii - Osina, Petr, 1975- (2006)
První část disertační práce se pokouší vymezit podstatu přirozenoprávního myšlení a jeho základní prvky. Druhá část se věnuje historickému rozčlenění hlavních myšlenkových zdrojů přirozenoprávního myšlení, přičemž kritériem rozdělení je původce norem přirozeného práva. Třetí (nejrozsáhlejší) část práce obsahuje rozbor Finnisovy teorie a posouzení jejího významu. V poslední části jde o pokus zhodnotit význam přirozenoprávních teorií pro dnešek a jejich postavení v právním diskurzu.