Modulace funkční aktivity fagocytů látkami s prozánětlivými, protizánětlivými a antioxidačními účinky - Gallová, Lucie (2006)
Fyziologickou odpovědí organismu na stav ohrožení je místní prozánětlivá a systémová protizánětlivá reakce. Při narušení integrity, ať už jde o infekci či trauma, začne organismus mobilizovat nejprve složky přirozené imunity, kde ústřední úlohu vykonávají profesionální fagocyty. Zánětlivá reakce je spjata s tvorbou multifunkčních prozánětlivých a protizánětlivých cytokinů a se změnami v metabolické aktivitě profesionálních fagocytů související se zvýšenou produkcí reaktivních kyslíkových (RKM) a dusíkových metabolitů (RDM). V organismu jsou vždy přítomné protizánětlivé a antioxidační systémy, které kontrolují průběh zánětlivé reakce a brání poškozování vlastních struktur. Nicméně v akutních stádiích, kdy invaze prozánětlivých a/nebo cytotoxických metabolitů převýší jejich kapacitní možnosti, nejsou schopny stávající situaci zvrátit a nastává oxidativní stres. V poslední letech řada studií uvádí, že právě oxidativní stres hraje klíčovou úlohu v patologii mnoha onemocnění.