Charles Babbage a teorie iterací - Koldová, Helena, 1963-; Chvalina, Jan, 1945-; Masarykova univerzita. Přírodovědecká fakulta. Katedra matematiky (2006)
V předložené disertační práci je téma Charlese Babbage a teorie iterací studováno z několika hledisek. Pokusila jsem se ukázat, jak sledovat v rozdílných matematických prostředích na nejrůznějších úrovních, co přineslo dílo jedné osobnosti v průběhu dějin lidstva a matematiky. Práce je rozdělena do čtyř hlavních kapitol. V první části jsem se zabývala životem a dílem Charlese Babbage. Pracovala jsem s literaturou u nás zatím nepublikovanou. Součástí historického popisu osobnosti Charlese Babbage je rozbor jeho článku z roku 1815 ve druhé kapitole disertační práce. Myšlenky tohoto článku, An Essay Towards the Calculus of Functions, bývají považovány za základní v této oblasti. V další části práce jsem se soustředila na možnosti využití teorie iterací v teorii monounárních algeber, zabývala jsem se konkrétně dvouparametrickým systémem kvadratických funkcí, mimo jiné z důvodu důležitosti kvadratických funkcí ve školské matematice a významu jednoduchých nelineárních modelů.
The topic of Charles Babbage and the iteration theory is studied from a few points of view in this dissertation. I tried to show how to study various levels in different mathematical environments and what the work of one personality has brought in the history of mankind and mathematics. This work is divided in four main chapters. In the first part I was engaged in the life and work of Charles Babbage. I worked with literature which has not been published in our country yet. The part of historical description of Charles Babbage's personality is included in an analysis of his article (written in 1815) in the second chapter of the dissertation. The thoughts of this article An Essay Towards the Calculus of Functions are usually considered as basic ones in this area. In the next part of my work I was concentrated on the possibilities of iteration theory usage in the theory of monounary algebras.
Vedoucí práce: Jan Chvalina.
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2006.
Keywords: Babbage, Charles, -- 1791-1871; dějiny matematiky; funkcionální diferenciální rovnice; functional differential equations; mathematics -- history; mathematics; disertace; dissertations