Dynamika průtahu rákosinových druhů ptáků na rybníce Nesyt (NPR Lednické rybníky) - Chytil, Josef, 1957- (2006)
Práce předkládá výsledky odchytů rákosinových druhů ptáků na Nesytu z let 19782005, s důrazem na detailní zhodnocení dynamiky průtahu v období 19941999. Odchyt v těchto letech probíhal nepřetržitě 60 dnů, vždy od 15.7. do 12.9. Celkem bylo chyceno 19210 ptáků 52 druhů. Z tohoto počtu druhů bylo ve všech letech chyceno pouze 20 druhů. Nově kroužkovaní ptáci tvořili 81,8 %. Mezi nimi tvořili mladí (tohoroční) ptáci 83 %, u zpětných odchytů byl tento podíl nižší: 71 %. Eudominantními druhy byli rákosník obecný a rákosník proužkovaný. Byly zjištěny relativně vysoké rozdíly v celkové početnosti chycených ptáků mezi jednotlivými roky a daleko podstatnější rozdíly v početnosti u jednotlivých druhů. Rozdíly v relativní abundanci byly vysoce průkazné pro všechny 4 druhy rákosníků. Podrobněji hodnoceno bylo osm druhů: rákosník obecný, r. proužkovaný, r. zpěvný, r. velký, strnad rákosní, cvrčilka slavíková, sýkořice vousatá a moudivláček lužní.