Pohřební ritus 16.-18. století na Moravě a ve Slezsku s přihlédnutím k území střední Evropy - Králíková, Michaela, 1976- (2006)
Předkládaná práce o pohřbívání v době 16. až 18. století na Moravě, ve Slezsku a v dalších oblastech střední Evropy je součástí široce zaměřeného projektu Katedry antropologie na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Úkolem je poznat proces pohřbívání a sním související činnosti ve všech historických etapách a po celém světě. Předkládaná disertace je zaměřena spíše na pohřbívání prostého (venkovského a měšťanského) obyvatelstva, včetně duchovních, vojáků, atypických sociálních skupin (nečistí zemřelí, delikventi apod.) a nábožensky či etnicky odlišných skupin obyvatelstva. Na základě četných archeologických výzkumů středoevropských, především katolických, hřbitovů jsou srovnávány rozmanité formy pohřbů (zahrnující místo pohřbu, způsob uložení těla, inventář hrobů apod.), a to jak z etnologického tak archeologického pohledu.