Spektrální vlastnosti ICP výboje ve vakuové ultrafialové oblasti a jejich analytické využití - Niedobová, Eva, 1977- (2006)
Práce se zabývá využitím vakuové ultrafialové oblasti v ICP-OES spektrometrii, hledáním vhodných emisních čar pro stanovení nekovů, konkrétně jodu v různých matricích (jodem obohacená řasa Chlorella, kuchyňské soli, minerální vody a mléko). Bylo zjištěno, že meze detekce metody ICP-OES s konvenčním zmlžováním, jsou nedostačující pro stanovení přirozených obsahů jodu v mléce a navíc je stanovení rušeno spektrální interferencí na bázi uhlíku. Zároveň byla zkoušena technika generování par jodu směsí kyseliny sírové a peroxidu vodíku a vhodné přípravy vzorku pro tuto techniku. Jako nejvhodnější se ukázalo alkalické spalování v muflové peci, které bylo modifikováno s využitím dusičnanu vápenatého namísto běžně používaných chlorečnanu draselného a síranu zinečnatého. Generování par jodu bylo úspěšně aplikováno na vzorky mléka, které byly alkalicky spalovány a taktéž na vzorky kuchyňských solí a minerálních vod. Výše uvedená spektrální interference byla odstraněna povařením vzorku s kyselinou chlorovodíkovou a siřičitanem sodným.