Dějiny exaktních věd v českých zemích do konce 19. století - Nový, Luboš, 1929-2017; Folta, Jaroslav, 1933-2011; Historický ústav (Československá akademie věd) (Praha : Nakladatelství Československé akademie věd, 1961)
Obsáhlý, bohatě ilustrovaný přehled hlavních rysů vývoje matematiky, astronomie, fyziky a chemie od založení Karlovy university r. 1348 do r. 1900. Přínos českých odborníků světové vědě je uváděn obrazem společenské situace příslušných historických období. Životopisná data shrnuje zvláštní rejstřík
Obsahuje bibliografii.
Keywords: 19. století; dějiny přírodních věd; natural sciences -- history; země Koruny české; Lands of the Bohemian Crown; monografie; monographs