Dějiny exaktních věd v českých zemích do konce 19. století - Nový, Luboš, 1929-2017 (Nakladatelství Československé akademie věd, 1961)
Obsáhlý, bohatě ilustrovaný přehled hlavních rysů vývoje matematiky, astronomie, fyziky a chemie od založení Karlovy university r. 1348 do r. 1900. Přínos českých odborníků světové vědě je uváděn obrazem společenské situace příslušných historických období. Životopisná data shrnuje zvláštní rejstřík