Mít nebo být? - Fromm, Erich, 1900-1980; Žihlová, Vlastislava; Janík, Zdeněk, 1975- (Praha : Naše vojsko, 1992)
Bibliografie na s. 163-170
Nemilosrdná kritika exesů tržního hospodářství, projevujících se především v převažující orientaci na "mít"-od majetku a moci až po druhého člověka, který nás zajímá jen potud, pokud od něho můžeme něco získat. Za to však lidé draze platí-úzkostí a stresy, morální a psychickou degradací, neboť člověk už není to, co je, ale co má, a jelikož nemůže mít všechno, nemůže také být úplně štastný. Vždycky se najde něco, co mu chybí, co nemá. Jak tedy dospět k ekonomické prosperitě a přitom se vyhnout tomu, aby se naše společnost stala společností lidí notoricky nešťastných, osamělých, deprimovaných, destruktivních, závislých, závistivých a bezohledných? Jedinou možností podle Fromma je radikální změna charakterové orientace člověka z "mít" na "být", stát se člověkem orientovaným na rozvoj svých tvůrčích sil, který se řídí svým svědomím a osobní zodpovědností k sobě samému a svým bližním.
Keywords: altruismus; člověk a společnost; egoismus; hodnotová orientace; krize (společnost); postmoderní společnost; psychoanalýza; psychologie; sebepoznání; smysl života; sociální psychologie; altruism; egoism; man and society; postmodern society; psychoanalysis; psychology; self-consciousness; sense of life; social crisis; social psychology; value orientation; studie; e-prezenčka; analýzy; analytic studies; studies