Filosofická čítanka - Marek, František, 1913-1987; Zapletal, Štěpán, 1912- (Členská knižnice (Svoboda), 1971)
Promyšleně koncipovaná publikace obsahuje úryvky z děl hlavních představitelů řecké, římské, křesťanské, české reformátorské a renesanční filosofie i z prací čelných novodobých racionalistů, empiriků, senzualistů, osvícenců, německých klasických myslitelů, pozitivistů, antropologů, iracionalistů, voluntaristů a pragmatiků. Výběr je zakončen výňatky z odkazu Marxe, Engelse, Plechanova a Lenina. Každému filosofu je věnován úvodní medailón.