Cesta bílým tichem : [18000 kilometrů eskymáckým severem Ameriky] - Rasmussen, Knud, 1879-1933 (Cesty (Orbis), 1965)
Světové úspěšné dílo cestopisné literatury, v němž největší dánský polární badatel a cestovatel (1879-1933) líčí svou dlouhou cestu na saních tažených psy do neznámých oblastí Severní Ameriky v letech 1921-1924. Hrdinou vyprávění je Eskymák, "jeho historie, jeho každodenní život, jeho boj o existenci a jeho duchovní život"